Algemene Beschouwingen 2010 ChristenUnie Oldambt
Inleiding.
De gemeente Oldambt bestaat sinds 1 januari 2010, nu iets meer dan een half jaar.
De start is niet gemakkelijk geweest. De eerste raadsvergadering gaf duidelijk aan wie coalitie en wie oppositie waren. Ook moesten raadsleden aan elkaar wennen, procedures vastgesteld en afspraken worden gemaakt.
Tijdens het eerste half jaar van onze gemeente heeft de gemeenteraad veel tijd besteed aan het organiseren van haar eigen raad.
Nu kan de ChristenUnie stellen dat hier enige rust in gekomen is.
Een belangrijke factor daarin is het proces van zoeken naar een nieuwe burgemeester. De fractievoorzitters die deel uit maakten van de vertrouwenscommissie hebben bijvoorbeeld door het proces meer respect gekregen voor elkaars talenten. Dat is winst.
Ook ziet de ChristenUnie de komst van de nieuwe burgemeester vol ongeduld tegemoet. Dhr. Pieter Smit heeft een waardevolle plaats binnen onze gemeente.
De ChristenUnie in Oldambt is een politieke partij die de samenleving in beweging wil brengen. We willen mensen mobiliseren om mee na te denken over de toekomst. De ChristenUnie fundeert haar opvattingen over politieke vraagstukken op het Woord van God. Toch is de Bijbel geen politiek handboek voor het oplossen van de problemen van deze tijd, maar we leren er Gods liefde voor mensen en deze wereld in kennen. Voor de ChristenUnie is dan het uitgangspunt om de christelijke waarden te vertalen in normen voor de (gemeentelijke) overheid en de samenleving.
De ChristenUnie voelt zich betrokken bij de gemeente Oldambt en wil zich daartoe constructief en proactief inzetten. Daarbij wil zij betrouwbaar en gedegen zijn.
De ChristenUnie is trots op Oldambt. Het is een “oogappel”; daarom wil ik ieder van de raad deze appel aanbieden. Ook is dit ‘oog’appeltje een gezond tussendoortje. Soms is het nodig om een dergelijk tussendoortje te nuttigen, om (op een gezonde manier) je te bezinnen op onze gemeente.
Programma 1. Burger en Bestuur.
De leden van deze raad hebben veel tijd gestoken in het organiseren van deze raad. Het is nu tijd om deze tijd en energie te gaan steken om effectief te vergaderen en te waarborgen dat deze raad en college een dienstbare overheid is.
Ook om helder en duidelijk herkenbaar zijn voor de inwoners van het Oldambt. Dichtbij zijn door een goede burgerparticipatie. In dit kader wil de ChristenUnie een compliment geven aan het college vanwege de inzet die het toont d.m.v. de Dorpen- en wijk schouws.
Van groot belang acht de ChristenUnie dat er, in het kader van grote en ingrijpende bezuinigingen, duidelijk beschreven wordt welke ambities en visie deze raad en bestuur heeft. In deze financieel moeilijke tijd is het noodzaak om keuzes te maken. Keuzes die helder en duidelijk zijn. Ook de keuzes die nu gemaakt moeten worden waar er bezuinigd kan worden. De ChristenUnie heeft met argumenten aangegeven waar dit volgens haar kan. Het gevaar dreigt dat het in deze tijd alléén maar over de financiën gaat. De ChristenUnie ziet echter de financiën niet als doel, maar als middel om voor een actieve, bloeiende en duurzame samenleving te zorgen.
Voor de toekomst van onze gemeente is het ook nóódzaak om ambitie te hebben, daaruit prioriteiten te stellen, van daaruit visie te ontwikkelen met daaraan gekoppeld beleid. Want beleid zonder visie is geen goed beleid. Een goed uitgangspunt om tot beleid met visie te komen is het visiedocument ‘grenzeloos goud’. Dit boekwerk als kader gebruiken om de juiste prioriteiten te maken en aan de hand van deze prioriteiten beleid maken is volgens de ChristenUnie nu ‘prioriteit’ nummer 1.
De ChristenUnie wil zich actief, constructief en proactief hiervoor inzetten.
Programma 2. Openbare orde en veiligheid.
Een veilig gevoel en een veilige leefomgeving zijn zeer belangrijk voor ons als inwoners van Oldambt. Al een aantal jaren wordt er nagedacht over een nieuwe brandweer kazerne. De ChristenUnie heeft de huidige kazerne in Winschoten én Scheemda bezocht en zich geïnformeerd naar de stand van zaken omtrent de veiligheidsaspecten van deze kazernes. De ChristenUnie begrijpt de noodzaak om de kazerne in Winschoten te vernieuwen en heeft daarom ook ingestemd met dat voorstel. Voor de ChristenUnie blijft wel van belang dat de brandweer er is om de brandveiligheid te garanderen of branden zo min mogelijk schade aan te laten richten; dat is de taak van de brandweer. Het imago én kwaliteit van de brandweer behoort dáár aan af te meten te zijn, niet hoe deze gekleed is op bijeenkomsten. De ChristenUnie vindt het in deze tijd van bezuinigingen dan ook niet gepast om uitgaansuniformen aan te schaffen en stelt voor om deze investering te schrappen (45.000 + 7.500 = 52.500 euro). Hiertoe dien ik een amendement in.
Ook acht de ChristenUnie het de moeite waard om toch te kijken waar de brandweer nog kan bezuinigen. Bijvoorbeeld: het betekent niet dat, als men klaar is met de afschrijvingen van materieel, dit materieel ook afgeschreven is…
De professionaliteit van de brandweer is hoog, dit kan tot gevolg hebben dat één gemeente dit niet meer (financieel) aankan. Nadenken over samenwerken, andere (kleinere) uitvalsbases, e.d. kan beslist de moeite waard zijn om toch de brandveiligheid te garanderen op een hoog niveau met minder kosten.
Programma 3. Ruimte en economie.
Gemeente Oldambt is wat ruimtelijke ontwikkeling betreft een gemeente met tegenstellingen. Er is o.a. een stad, vele dorpen en kernen, natuurgebieden, landbouwgronden, polders, water, een snelweg, en vele andere wegen. Oud, heel oud en nieuwe gebouwen staan soms gebroederlijk naast elkaar.
Ruimtelijke ordening
Deze veelheid aan invulling van de ruimte vraagt nauwkeurige afstemming. De ChristenUnie is dan ook verheugd dat er een langere termijnvisie onderweg is voor wat betreft plattelandsbeleid. Het zou goed zijn om ook langere termijnvisie te ontwikkelen voor de invulling van de rest van de gemeente (langere termijnvisie is trouwens ook erg handig bij het vaststellen van prioriteiten). Belangrijk voor de ChristenUnie is het afronden van de actualiseringprojecten zoals genoemd in de nota, de ChristenUnie wil dan ook graag dat dit spoedig gebeurt.
Wonen
Bij dit alles speelt de krimp een grote rol!
Voor de ChristenUnie ziet het omgaan met de krimp als prioriteit. Krimp kan, als het onderschat wordt een grote bedreiging worden. Een krimpfonds instellen is een goede zaak, maar niet voldoende. Het is van belang dat er een degelijk krimpbeleidsplan ontwikkeld wordt, met daarin als onderdeel het krimpfonds. Krimp vraag ook een langere termijnvisie! Krimp bestrijden is géén optie. D.m.v. beleid (gekoppeld aan visie!) op een verantwoorde manier naar krimp kijken en het zien als kans zou de opdracht moeten zijn. En dat kan alleen samen met andere betrokkenen. Het gemeentebestuur behoort een regisserende rol te spelen en een aanjagende functie in te nemen.
Milieu.
Milieu speelt door alle programma’s heen een belangrijke rol. Met enige regelmaat wordt over duurzaamheid gesproken. De ChristenUnie is van mening dat het van belang is om de duurzaamheid van de verschillende programma's samen onder te brengen in een nota duurzaamheid.
Dorpsontwikkeling
Vanuit de oude gemeente Reiderland en Scheemda zijn, met belangrijke bijdragen van de inwoners, dorpsontwikkelplannen opgesteld. Deze behoren te worden uitgevoerd; ten eerste omdat deze belangrijk zijn voor de dorpen, maar ook omdat het siert om de inbreng van inwoners te gebruiken en belonen.
Projecten Blauwestad en omgeving
Blauwestad ligt midden in onze gemeente. Het laatste rekenkamerrapport laat zien dat er in het verleden niet op een juiste en adequate manier mee omgegaan is. De plannen die beschreven staan in “Blauwestad in het Oldambt, een ontwikkelvisie” zijn van grote waarde en hebben de instemming van een groot deel van de inwoners van Blauwestad. Het is zaak voor deze raad en het college om te leren uit de lessen die getrokken kunnen worden uit het rekenkamerrapport en kritisch, maar vernieuwend beleid te ontwikkelen voor Blauwestad; Blauwestad verdient dit.
Ook ligt er nog steeds de motie met de uitnodiging voor de (ex)staatsecretaris om te komen kijken hoe Blauwestad werkelijk is. De ChristenUnie wacht met spanning af welke reactie van de staatssecretaris er komt.
Projecten Centrum Winschoten.
Winschoten als stad van de gemeente is belangrijk. De verschillende plannen dienen spoedig aan de gemeenteraad gepresenteerd te worden en gefaseerd uitgevoerd.
Programma 4. Vergunningen en handhaving.
De ChristenUnie wil, samen met het college, kritisch kijken naar de Regionale uitvoeringsdienst. Handhaving is nodig, m.n. bij milieuvergunningen.
Programma 5. Beheer en realisatie.
Binnen dit programma lijkt de fusie van de drie gemeenten Winschoten Reiderland en Scheemda goed op weg.
Er is nog veel nodig om onze gemeente goed in te richten. De ChristenUnie is van mening dat bij nieuwe realisatie van bijvoorbeeld openbare verlichting en gebouwenbeheer duurzaamheid voorop dient te staan. Ook dit behoort een onderdeel te worden van de nota duurzaamheid.
Afvalverwerking.
Het zoveel mogelijk gescheiden inzamelen is volgens de ChristenUnie niet direct aan de orde. Beter is te kijken wat efficiënter is: voorscheiding of nascheiding. Elk afvalproduct dient hierop gewogen te worden. De vervuiling van de openbare ruimte is een grote ergernis voor vele inwoners van Oldambt. Een goed beleid én handhaving zijn hierbij van belang.
Programma 6. Onderwijs, Sport en Cultuur.
De gemeenteraad heeft (een zekere) verantwoordelijkheid voor goed onderwijs in de gemeente. Hierin speelt de SOOOG een belangrijke rol. Van belang is dat het spoedig duidelijk is wat de toekomst van de SOOOG is. Het is nu niet meer van belang om terug te kijken hoe de oprichting (financieel) tot stand is gekomen, tegelijkertijd kan en mag de SOOOG niet een bodemloze put worden. De kwaliteit van onderwijs dient voorop te staan en de aanpak van de zg. zwakke scholen in onze gemeente behoren sterke scholen te worden; samen met de kwaliteit van onderwijs dient de SOOOG zich daar op te richten. De kwaliteit van het onderwijs dient ook de leidraad te zijn bij de beoordeling van voortbestaan van scholen. De Krimp heeft ook grote invloed op het leerlingenaantal. Als zelfstandigheid niet meer mogelijk is, zijn creatieve oplossingen nodig. Er kan gedacht worden aan fuseren, Brede Scholen of goed geregeld leerlingen vervoer.
Het bijzonder onderwijs verdient ook onze speciale aandacht. Vele ouders vinden de identiteit van de school van groot belang, zij zien bijvoorbeeld de school in zekere zin als de ‘verlengde arm van de opvoeder’. Daarom is het behoud van identiteit essentieel, ook bij Brede Scholen. De onderwijskwaliteit bij bijzonder onderwijs is vaak goed. Ouders van kinderen op bijzonder onderwijs worden regelmatig ingezet voor bijvoorbeeld (klein) onderhoud, schoonmaakwerkzaamheden en (les)begeleiding. Dat is een goede zaak. Ouders dienen betrokken te zijn bij het onderwijs van hun kinderen. Dit kan de scholen financieel helpen.
Sport
De sportverenigingen hebben een belangrijke taak in onze gemeente. Naast het samenbindende karakter, kunnen sportverenigingen bijdragen aan een betere gezondheid. Toch is er niet een onbeperkt budget beschikbaar om aan alle financiële verzoeken te kunnen voldoen. Sportverenigingen dienen zich te richten op hun kerntaak: het mogelijk maken voor inwoners om te sporten. Dit alles in een gezonde competitie en niet als rivalen. Van de leden mag verwacht worden dat er in alle redelijkheid ook inzet gevraagd wordt voor bijvoorbeeld (klein) onderhoud. Ook is het in deze tijd niet meer financieel mogelijk om alle sportclubs in stand te houden; er dient grondig te worden gezocht naar mogelijkheden om meer samen te werken en wellicht te fuseren. Geen onderlinge strijd meer, maar sport als vrijetijdsbesteding.
Cultuur
Ook het uiten (en genieten) van cultuur is een belangrijke zaak in onze gemeente. Het draagt bij aan de algemene ontwikkeling. Veel cultuuruitingen ontvangen subsidie van de gemeente. In ruil daarvoor kunnen bijvoorbeeld muziekverenigingen, toneel- of dansverenigingen een jaarlijks publiekelijk optreden verzorgen op verschillende plaatsen in de gemeente. In Winschoten zou hiervoor bijvoorbeeld een speciale ‘cultuurstraat aan het water’ kunnen komen, met openbare openlucht podia. Met als hoogtepunt onze eigen jaarlijkse “Renselkade concert”. Ook het culturele hoogstandje Pura Vida is een aanwinst voor de gemeente en dient jaarlijks herhaald te worden.
Het nieuw te bouwen cultuurhuis dient met spoed gerealiseerd te worden. Wel moet er gekeken worden of de locatie Klinker de meest geschikte is; De speciale ‘cultuurstraat aan het water’ kan hiervoor prima geschikt zijn.
Programma 7 Zorg.
Er zijn veel veranderingen te verwachten in de zorg. Het is noodzaak om als gemeente hier goed op voorbereid te zijn. Zo is het de verwachting dat er méér zorgtaken naar de gemeente toe komen met mínder financiële mogelijkheden. Voorkomen is dan ook hier beter dan genezen. Een Centrum Jeugd en Gezin kan helpen bij het voorkomen. Ook burgerparticipatie kan voorkomen. Het is goed om mede-inwoners te stimuleren meer mantelzorg en buurtzorg te organiseren. In deze financiële moeilijke tijd is het niet meer vanzelfsprekend dat alles door professionals gedaan kan worden.
Het vertrek van het Lucas Ziekenhuis uit het centrum van Winschoten is te betreuren. Dit bestuur dient zich hard te maken voor het behoud van het ziekenhuis binnen de gemeentegrenzen.
Programma 8 Werk en Inkomen.
Een baan hebben is belangrijk voor mensen; het geeft dagbesteding en men voelt zich nuttig voor de samenleving. Voldoende werkgelegenheid is niet (meer) vanzelfsprekend, terwijl er in allerlei sectoren nog vacatures openstaan. Om meer werkgelegenheid te creëren is een juist economisch beleid van belang. Dat vraagt een actieve inzet van het bestuur; om mogelijkheden voor bedrijven te creëren en actief te zoeken naar bedrijven die zich in de gemeente willen vestigen. Tegelijkertijd dient er over de gemeentegrens gekeken te worden; niet elkaars vliegen afvangen, maar door meer samenwerken met buurgemeenten, kan bijvoorbeeld de ene gemeente zich meer richten op de woongemeente en de ander op de werkgemeente. Openbaar vervoer speelt dan een belangrijke rol.
Inwoners die niet (kunnen) participeren in de arbeidsmarkt hebben recht op een uitkering. Toch kan het niet zo zijn dat deze onvoorwaardelijk verstrekt wordt. Altijd moet geprobeerd worden om ieder aan werk te helpen. Ook het soort werk wat misschien niet direct gewenst is.
Conclusie
De ChristenUnie is van mening dat:
- gemeente Oldambt goed op weg is.
- de nieuwe burgemeester Pieter Smit een aanwinst is voor Oldambt.
- de raad effectiever dient te gaan vergaderen.
- het plan voor Blauwestad ruim voldoende draagvlak heeft en met spoed een aanvang hoort te krijgen.
- de duurzaamheid in diverse plannen belangrijk naar voren komt, maar voor een echt samenhangend beleid hiervoor een nota duurzaamheid nodig is.
- de Krimpproblematiek hoog op de agenda dient te komen door het ontwikkelen van een krimpvisie en dat gemeente Oldambt hierin een voortrekkers- en aanjagers rol op zich hoort te nemen.
- de discussie over het openbaar onderwijs té veel over het verleden gaat en het tijd wordt om de echte (kwaliteits)problemen aan te pakken.
De ChristenUnie wil daarin een betrokken partij zijn die zich constructief en proactief op wil stellen.
7 juli 2010
Gert Jan Bolt,
fractievoorzitter
Reacties op 'Algemene Beschouwingen 2010 ChristenUnie Oldambt'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.