Na de verkiezingen
De gemeenteraadsverkiezingen 2014 zijn geweest. Voor ons een afsluiting van een hele drukke, maar mooie tijd. Er is veel werk verzet, er zijn veel gesprekken gevoerd, debatten gevoerd, mailwisselingen geweest, gefolderd, geflyerd. En er is veel gebeden.
In Nederland zijn dit voor de ChristenUnie de beste gemeenteraadsverkiezingen ooit;
Landelijk hebben we 49.334 meer stemmen ontvangen dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. De ChristenUnie heeft landelijk 9 zetels verloren, maar er 55 bij gekregen. Dat is 46 zetels winst.
Wij hebben in Oldambt een winst van maar liefst 234 stemmen, dat is 35% ten opzichte van 2010. Maar vanwege een veel hogere opkomst, en dus een veel hogere kiesdeler, heeft dit geen extra zetel opgeleverd.
Nu moet er een coalitie gevormd worden en het is de mores dat de grootste partij daarin het initiatief neemt. Voor de verkiezingen was door de meeste partijen afgesproken dat er de maandag na de verkiezingen een openbaar duidings-debat zou zijn, echter de SP is nagenoeg nooit op dit soort overleggen en heeft nog niet van zich laten horen. Dit openbaar debat zal dan voorlopig ook niet plaatsvinden. Hoe de coalitievorming wel gaat plaatsvinden weten we nog niet.
De ChristenUnie Oldambt had graag een openbaar debat gehad om haar mening over de uitslag te duiden en ook om de duiding van andere partijen te horen.
Drie partijen hebben een grote electorale winst geboekt: de SP, de VCP en de PvhN. En ook is Oldambt Actief met één zetel in de raad gekomen.
De ChristenUnie is van mening dat de SP, als grootste partij, moet proberen een coalitie te vormen die de uitvoering van moeilijke taken, die wij als gemeente krijgen, in goede banen gaat leiden. Die taken brengen een grote bezuinigingsopdracht met zich mee, die bovenop de nu al te bezuinigingen 5,5 miljoen euro komt. Het afgelopen jaar hebben alle politieke partijen, behalve de SP en de VCP, hard gewerkt om samen met de betreffende ambtenaren te kijken welke mogelijkheden er zijn om te bezuinigen en wat voor consequenties dat heeft. Dit heeft geresulteerd is een zg. bouwstenen notitie. De ChristenUnie vraagt zich af hoe de SP, en ook de VCP, de bezuinigingsopdrachten voor het komende jaar ziet, zonder dat zij de informatie uit de bouwstenennotitie kent. En ook hoe zij omgaan met de bezuinigingen die gepaard gaan met de decentralisaties.
Dan heeft de VCP de dagen na de verkiezingen verschillende keren in de media aangegeven dat zij de bestuursverantwoordelijk graag op zich nemen, wil onderhandelen over 'geven en nemen' en een wethouder wil leveren.
De ChristenUnie had graag in een openbaar duidings-debat van de VCP gehoord hoe zij zich dat voorstelt; aangezien zij juist vóór de verkiezingen verschillende keren hebben aangegeven helemaal niet te willen bezuinigingen en bijvoorbeeld alle voorzieningen in stand wil houden. Wat is er dan nog te geven en nemen?
De ChristenUnie hoopt dat er snel een sterk bestuur komt dat de gemeente realistisch kan en gaat leiden. Een coalitie die serieus werk maakt van de grote taken van de gemeente, die burgers niet naar de mond praat, maar eerlijk en transparant aangeeft dat niet alles meer kan en dus ook moeilijke besluiten durft te nemen, kan op een constructieve houding van de ChristenUnie rekenen.
Reacties op 'Na de verkiezingen'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.